Amintiri într-o cutie de pantofi. Shoebox

Nu ştiu dacă e de vină frigul de afară, ciocolata caldă sau charity party-ul la care am fost aseară, dar mi-am adus aminte de o piesă de teatru la care am participat acum vreo 10 ani.

Eu eram în clasa a IIIa şi încă mă luptam cu fracţii şi ecuaţii, iar sora mea tocmai ce intrase la liceu la profil matematică-informatică. Avea ca dirigintă o femeie deosebită, cel puţin cu imaginea asta am rămas eu despre profesoara Muţiu Lucia. Sub îndrumarea dânsei, clasa surorii mele a reuşit să pună în scenă o poveste de Crăciun pentru copii dintr-un centru de zi din Sibiu. Deşi era povestea standard cu trei magi care se ghidează după o stea, pentru mine a fost cea mai frumoasă interpretare pe care am văzut-o vreodată. Ţin minte că am urmărit totul din culise, ceea ce mi se părea foarte cool, şi chiar am ajutat prin tragerea cortinei între scene.

Copii au fost foarte încântaţi de scenetă şi au urmărit-o cu foarte mare atenţie, majoritatea erau de vârste apropiate mie şi mergeau acolo pentru a-şi face temele sub îndrumarea unor persoane de la centru. Tot ce ştiam despre ei era că sunt nişte copilaşi mai puţini norocoşi ca mine.

Însă cel mai frumos moment din acea seară a fost cel de după scenetă, când copilaşii şi-au primit cadourile. Fiecare elev din clasa surorii mele a făcut un cadou pentru un copilaş de la centru, ştiau dinainte vârsta şi genul copilului pentru a pregăti un cadou cât mai util şi personalizat. A fost genul acela de moment de care îţi aduci aminte şi după mult mult timp, iar bucuria din ochii acelor copii întreceau cu mult bucuria mea de Crăciun când ştiam că Moşul o să-mi aducă cam tot ce e pe listă.

Acum câteva săptămâni am dat pe pinterest de imaginea aceasta pe care o puteţi vedea şi mai jos, mi-a atras atenţia şi am dat click pe ea. Aşa am aflat de proiectul Shoebox despre care o să vă povestesc mai multe azi.

Pe prima pagină a site-ului shoebox.ro se găseşte o descriere scurtă, dar concentrată a proiectului. ShoeBox este o iniţiativă de ajutorare a copiilor orfani, proveniţi din familii dezorganizate sau prea sărace ca să le poată face viaţa uşoară. Măcar de Crăciun, când toţi copiii primesc cadouri , vrem să aducem zâmbetul şi pe feţele lor. Un proiect început în 2007 în familie. Restul e o poveste frumoasă , la care mai adaugă o pagină fiecare voluntar.

Din următorul video, puteţi afla de la Valentin Vesa, fondatorul acestui proiect, mai multe despre cum a început ShoeBox şi cum s-a desfăşurat activitatea până acum.

Vă spun şi eu pe scurt la ce se rezumă acest proiect. După cum îi spune şi denumirea ShoeBox: cadoul din cutia de pantofi, e vorba despre un cadou care încape într-o cutie de pantofi şi care are menirea de a face Crăciunul unui copilaş mult mai vesel. Copii au vârste cuprinse între 2 şi 18 ani, iar cel mai uşor mod în care puteţi pregăti cutia este să vă imaginaţi ce lucruri sunt necesare şi utile pentru un copil de o anumită vârstă.

Cei de la ShoeBox au făcut un mic tutorial despre cum ar trebui să fie pregătită cuitia.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=mb-aAk5J_PI&w=640&h=360]

Foarte important este ca părţile cutiei să fie ambalate în hărtie de cadouri individual, etichetarea şi lipirea propriu-zisă a cuitei se va face la sediu.

Pe site am găsit şi o listă de sugestii pentru cadourile din cutie:

  • dulciuri (ex.ciocolata, biscuiti, napolitane), dar NU ceva perisabil (ex.banane, portocale, iaurt)
  • articole scolare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar sau orice altceva
  • jucarii potrivite pentru varsta si sexul copilului
  • produse de igiena personala: perie si pasta de dinti, sapun, sampon, gel de dus, absorbante (in fiecare an am observat ca fetele aveau mare nevoie de asa ceva)
  • o felicitare de Craciun pe care sa scrii citeva rinduri pentru copilul care va primi cutia de la tine (esti liber sa pui datele tale de contact si sa pastrati legatura si pe viitor)
  • articole de imbracaminte: un fular, caciula, ciorapi grosi, manusi sau orice altceva de acest fel, nou sau purtat dar care sa arate bine, sa nu fie rupt, patat sau deteriorat
  • poate o lumanare parfumata care sa le aminteasca si lor de mireasma Craciunului, insa fara chibrituri, nu cumva copiii sa faca vreo isprava… Lumanarea nu trebuie sa fie neaparat ceva “fancy”, ci una “folosibila” (multi dintre ei NU au nici macar curent electric)
  • orice alt cadou de care stiti ca s-ar bucura copiii vostri sau de care v-ati fi bucurat voi daca erati in locul lor

Termenul limită este 13 decembrie, iar alte detalii importante în legătură cu conţinutul cutiilor le găsiţi pe site la această pagină pe site. Acolo găsiţi răspuns la orice altă întrebare pe care o aveţi şi la care n-am reuşit să răspund eu prin această postare.

Desigur, dacă vă întrebaţi care sunt locaţiile unde puteţi duce cutiile, puteţi să vă faceţi o idee din imaginea următoare, iar lista completă o găsiţi aici.

Eu am început pregătirile, până acum am selectat cutiile şi mi-am făcut o listuţă cu ce vreau să cumpăr sau să donez.

Ca să mă asigur că o să intraţi în spiritul sărbătorilor vă las acest video.

Your email address will not be published. Required fields are marked *