Conflict între youtuberi: Zmenta vs. Satana

O venit vremea să revin. Mi-am gătat de scris licența! Mai am de aranjat pe ici pe colo, dar în mare e gata!

Subiectul licenței mele e impactul agresiunii virtuale asupra creatorilor de conținut din România, iar în vreo două săptămâni voi posta un infografic împreună cu mai multe informații despre rezultatele cercetării.

Azi am observat că în timpul în care eu scriam de zor la licență, adică zilele trecute, s-a iscat un conflict între doi content creators români pe care eu îi urmăresc uneori.

Inculpații: Mihai Țăranu aka Zmenta și Codrin Bradea aka Satana.

Motivul: Zmenta a vrut să-și reia seria de zSerioase, a postat despre asta pe pagina sa de facebook și a primit niște comentarii cu „camioanie”. Pentru cine nu știe, camioanie e un cuvânt pe care Codrin îl folosește des în video-uri și a devenit un fel de cod prin care lejionarii se recunosc pe internet. Lejionarii sunt comunitatea lui Codrin.

Zmenta a făcut videoul următor, pe care sper să nu-l șteargă.

UPDATE: Între timp videoul a fost șters și înlocuit de videoul ăsta.

Ce citești de aici încolo e referitor la videoul care a fost șters, însă sper că reușești să-ți faci o idee. În caz că acel video va reapărea, voi reveni cu un link. 


În video vorbește despre generația de copii tabletă și face subtil trimitere la lejiune și la Codrin.

Pe scurt, Zmenta definește generația tabletă ca fiind generația tânără care stă pe net (12-14 ani), înjură, nu se mai joacă afară, frustrați, lipsiți de atenție, retardați, and so on.

Vinovați, spune el, sunt părinții care se mulțumesc prin a le pune o tabletă în mână. Sunt de acord că-s multe chestii pe net pe care copii n-ar trebui să le urmărească, dar cu tot controlul din partea părinților copii tot ajung să le vadă. Pentru a îți face o idee despre ce fac copii pe net și ce cred părinții că fac copii pe net recomand studiul privind utilizarea internetului în familie.

Prima mea problemă e soluția pe care Zmenta o propune pentru ca generația tabletă să fie salvată de la autodistrugere: Bătaia, că doar îi ruptă din rai! WTF?! Propune ca atunci când vedem un copil înjurând să îi dăm 3 palme: una pentru noi, una pentru parinții copilului și una pentru umanitate.

Am fost și eu copil, a fost și Zmenta, ba chiar cred că avem cam aceeași vârstă, deci suntem din aceeași generație. Eu n-am avut internet, dar am auzit înjurături în curtea școlii, pe stradă, uneori și acasă. Mare parte din oamenii pe care-i cunosc înjură, restul încă nu se simt destul de confortabil în preajma mea încât să vorbească liber. Hai să nu fim ipocriți! Cu toții înjurăm, unii mai des, alți mai rar, unii pe net, alții în grupul de prieteni apropiați sau printre dinți, dar o facem…

Tot el spune că nu mai vedem copii cu bicicleta prin cartier, în parc sau fotbal în curtea școlii. Să fie oare din cauză că noi nu mai umblăm prin locurile alea? Că ultima dată când am fost în curtea unei școli eram noi copii? Poate el îi prea ocupat să prezinte evenimente în club sau să înregistreze piese și nu s-a mai plimbat de mult pe stradă, dar eu am văzut copii în parcuri, i-am văzut sărind gardul școlii ca să-și recupereze mingea și îi aud în momentul ăsta cum urlă în spatele blocului. Aaaa, și am un văr în generația tabletă, are 12 ani îi place să se joace minecraft și e campion național la oină.

Trecând peste toate prostiile pe care le-a spus până în minutul 9, cel mai aiurea mi s-a părut când a pus poze cu cei care i-ai lăsat comentarii cu înjurături. Le-a cenzurat fața, dar nu și numele de pe facebook… Nu zic că-i bun modul în care acei copii comentează, dar le ofer circumstanțe atenuante pentru că sunt micuți, impulsivi și pentru că am fost și eu ca ei și probabil aș fi făcut aceleași chestii dacă aș fi avut vârsta lor.

Minutul 10:26 m-a scos cel mai tare din sărite!

Nu țărane, nicio femeie nu vrea să fie violată și nu și-o caută! Faptul că are pantaloni scurți și bluză scurtă nu înseamnă că-i scrie pe frunte „vreau să fiu violată, o să-mi placă”. Cum dracu să spui așa ceva?! Chestia asta m-a scos cel mai tare din sărite pentru că sunt femeie și știu ce înseamnă fluierături și pâsâieturi de la muncitorii de pe marginea drumului, care și ei cred că mi-o caut indiferent cât de multe haine am pe mine! Internetul l-a măcelărit pe piticu când a făcut astfel de declarații, aștept și sper să se întâmple același lucru și în cazul lui Zmenta.

Mihai și-a încheiat pledoaria prin a-și lăuda cei 12% dintre minorii care-i urmăresc videourile. Sunt ferm convinsă că sunt mult mai mulți copii care-l urmăresc, însă majoritatea și-au pus că au peste 18 ani ca să poată urmări orice fel de content pe youtube. Ce nu pricepe Zmenta e că comunitatea lui și a lui Codrin se intersectează. Că nu ajungea top comment „camioanie” dacă legionarii nu-l urmăreau.

Nu pricep de ce-i așa butthurt pe tema înjuratului, că nici el nu-i mai bun…

Codrin și-a folosit dreptul la replică și i-a răspuns lui Zmenta printr-un video.

În care da, înjură, pentru că asta-i tipul de content pe care-l face, însă aduce o serie de argumente solide. Susține că părinții joacă un rol foarte important în educația copiilor, că nu pot să-i controleze non-stop și că educația nu se face prin bătaie pentru că bătaia nu aduce respect, ci frică. Trăim vremuri moderne și fiecare individ trebuie să aibă libertatea de a filtra informația și contentul pe care îl urmărește.

Simt că trebuie să modific topul youtuberilor pe care-i urmăresc pentru că prefer să urmăresc un tip care înjură decât un ipocrit care crede că femeile trebuiesc violate!

Ție-ți rămâne să urmărești ambele videouri și să decizi cine are dreptate și cine nu, pentru că indiferent de vârsta pe care o ai trebuie să înveți să filtrezi informațiile cu care intri în contact, fie că vin de pe net, de la tv sau de pe stradă.

Gabi Miron

Eu îi cam detest pe amândoi pentru ca fac low quality content. Și amândoi au o audiență predominant under 18..care nu are dezvoltat un spirit critic pe rațiune cu doar pe hatereala

Madalina Sirghie

Internetul e dominat de copii pentru că ei au vreme, însă statisticile nu-s foarte de ajutor în cazul ăsta pentru că mulți își pun pe youtube sau pe alte siteuri peste 18 ani ca să poată vedea orice tip de content. Cert e că începe și la noi să prindă și youtube și cred că în timp o să se cearnă creatorii de conținut,

Marius

Nu sunt in targhetul meu. Nu am auzit de ei, nu i-am urmarit niciodata.
Probabil ca incearca sa faca si ei un pic de buzz, sa se transfere audienta de pe unul pe altul…

Madalina Sirghie

Buzz cu sigurnață s-a creat, însă cel puțin pentru Zmenta nu mi se pare că aduce vreun beneficiu pentru că și-a pierdut vreo 4000 de subscriberi.

dozeu barbarul

stau si ma intreb cind le-o venii mintea la cap, poate nici 40 ani sau 70 ani desi ii compatimesc dar asta e viata, nimeni nu este perfect (omul de cind se naste tot invata din greseli pina la moarte)

Madalina Sirghie

Mai ascult si eu creepy pasta cateodata. Nu-s video-uri care necesita creativitate, dar uneori cei care povestesc au voci bune 😀

Your email address will not be published. Required fields are marked *