Greeting Cluj Greeters

Sâmbătă a fost o zi faină, cu soare și povești interesante, pentru că alături de Cluj Greeters am descoperit ce se ascunde după fațada celor mai importante clădiri din Cluj-Napoca. Oana, coordonatoarea Cluj Greeters, ne-a plimbat o oră prin centrul vechi și ne-a împărtășit istoria fiecărei clădiri.

Mie cel mai mult mi-au plăcut fun facts-urile Oanei și o să trec aici câteva, pe scurt:

  • Bánffy și Báthory erau cei mai smecheri din tăt Cluju’ de la vremea ‘ceea pentru că împreună dețineau cam trei sferturi din oraș, pe lângă asta le plăcea tare mult să se distreze și aveau o casa lor special construită pentru party-uri de pe Ulița Mare aka Bulevardul Eroilor;

  • Unul dintre gemenii Remus și Romulus a fost răpit, dus în cimitir și obligat să fie îngeraș decorativ;

  • Matei Corvin o zis că nu vrea statuie, e totuși destul de evident că nu i-a păsat nimănui de asta;

  • Restaurantul Maimuța Plângătoare și-a primit numele după boss-ul său din perioada interbelică care la beție plângea de ciudă că toți clienții săi merg peste drum la bordelul Gaura Dulce.

Conceptul de greeter a prins contur în anul 1992 în SUA din dorința unei locuitoare pe nume Lynn Brooks de a prezenta turiștilor New York-ul așa cum îl știe și îl simte ea zi de zi, dincolo de clădirile iconice. Ideea a prins foarte repede, iar cei care au fost în turul New York-ului alături de Lynn au dorit să aplice același concept în orașul lor.

După 23 de ani de la primele tururi Global Greeter Network s-a extins în nenumărate țări din lume printre care și România. Programul a început la București, iar de câteva luni a ajuns și în Cluj-Napoca sub coordonarea Oanei și cu ajutorul celor 30 de voluntari. Sper eu ca următoarea locație să fie Sibiu 😀

Pe Cluj Greeters îi găsiți pe facebook și pe site.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *