În câteva zile încep ultimul an de facultate, sună aşa drastic ultimul an, totuşi s-au dus 2 din 3!
Mă bucur să văd cât de mult m-am schimbat comparativ cu acu’ 2 toamne când veneam la Cluj cu o maşină plină de lucruri, speranţe şi tristeţi pentru cei pe care i-am lăsat acasă. Constat că am o noţiune ciudată pentru acasă. Acasă a fost la Sibiu în vreo 4 locuri şi la Cluj în vreo 2. Întotdeauna mi-a plăcut să numesc acasă fiecare locuşor unde am stat.
Ca student, inevitabil ai parte de multe peripeţii, mai ales dacă te muţi la facultate într-un oraş complet necunoscut.
Chiar dacă ai fost în vizită de 2-3 ori, tot necunoscut rămâne!
Mai jos, câteva gânduri şi idei care îţi vor fi de folos dacă eşti boboc.
1. Asigură-te că eşti asigurat
Asigurarea de sănătate expiră la 3 luni după ce termini liceul. Ca să poţi beneficia în continuare de asigurare va trebui să mergi la Casa de Asigurări din judeţul tău cu o copie după buletin și o adeverinţă de la secretariat care să ateste faptul că esti student. După ce completezi cererea tip şi schimbi câteva politeţuri cu tanti de la ghişeu îţi redobândeşti statutul de asigurat. Musai trebuie făcută operaţiunea asta la prima vizită în oraşul natal, că altfel prinzi gustul studenţiei şi mai ajungi acasă de Crăciun, când toată lumea e în concediu.
2. Fă research
O să te tot loveşti de cuvântul ăsta, mai ales dacă studiezi la o facultate pe partea de uman.
Deci, înainte să ajungi în oraşul studenţimii tale studiază cu google maps distanţa de la tine până la facultate şi încearcă să-ţi stabileşti o rută cât mai clară. În caz că-i cam departe, fă acelaşi lucru cu traseul autobuzelor care pleacă din cea mai apropiată staţie şi notează-ţi musai şi numărul de staţii şi denumirea fiecăreia.
Eu n-am făcut-o şi nici n-am avut net în primele 2 săptămâni aşa că am explorat traseele autobuzelor. În prima vineri în care aveam ore de la 8 am plecat de acasă cu întârziere şi am luat primul bus care a ajuns în staţie. Eram mega adormită, în întârziere şi era şi prima zi în care am decis să merg încă 2 staţii ca să ajung mai aproape de facultate. Am stat cu nasul în telefon preţ de 2 mesaje şi când mi-am ridicat ochii am văzut scris mare Gara Cluj-Napoca. Mi-am dat seama că am ajuns total aiurea şi pe deasupra începuse să plouă.
După alte 2 mesaje şi un “Spune-i te rog profului să nu mă pună absentă că întârzii, dar ajung!” am ajuns cu o întârziere de 30 de minute.
3. Fă-ţi un card de debit de student
Un card de student de obicei înseamnă zero comision la retragere, zero taxe de întreţinere a contului şi poate alte beneficii, însă vei avea nevoie de carnetul de student ca dovadă. Interesează-te ce bănci sunt în oraşul natal, mai ales dacă locuieşti în unul mai mic, întreabă-i pe ai tăi care bancă le e cea mai la-ndemână şi apoi interesează-te care e cea mai apropiată filială. Cam la fel de important e să ştii câte ATM-uri există în oraş şi dacă sunt în zona facultăţii sau a locuinţei tale. Dacă ai deja un card ai scăpat de problema asta, însă tot e bine de ştiut unde prin oraş găseşti ATM-uri.
4. Cumpără din supermarket
Grea-i viaţa de studet! Banii parcă zboară din portofel tocmai de aceea e bine să ocheşti marile magazine din apropierea ta pentru că au preţuri mult mai decente decât magazinele de cartier, produsele sunt mai proaspete şi gama mai variată. Eu am Kaufland-ul la 3 minute de mine şi sunt mega fericită, mai puţin acum când văd că brand-ul Coca Cola pierde teren pe rafturi pentru că nu-s în stare să îşi negocieze nu-ştiu-ce-contract.
5. Învaţă să găteşti… în cantităţi moderate
Am scris într-o altă postare despre rutina mea de gătit. Mie-mi place să gătesc și în ultima vreme chiar reușesc să o fac în cantități mai mici astfel încât să nu mai arunc mâncare. Totuși, n-am mereu chef sau timp, iar alternativa e mâncatul în oraș sau comandatul la domiciliu. Dacă ești student în Cluj și vrei o pizza bună recomand Big Belly, Figo’s și La Șes, dacă vrei mâncare gătită poți încerca Hotel Agape, Mesele Vesele sau La Șes. Pe lângă recomandările mele de locuri cu prețuri decente, poți să te ghidezi după reducerile pe care le primești de la Studcard Omnipass.
6. Studcard&Omnipass
Până anul trecut erau două treburi diferite, apoi au fuzionat. Cu ajutorul cardului Studcard&Omnipass ai reduceri cam pentru tot ce ți-ar trebui ca student de la cabinete medicale până la baruri, însă cel mai important e că fără acest card nu poți beneficia de reducere sau gratuitate la transportul în comnun din Cluj. Înarmează-te cu răbdare pentru că în primele zile de facultate va fi un pic haos la eliberarea și reînoirea acestor carduri. Până atunci, citește lista asta de întrebări frecvente și poate te lămurești un pic. 😀
7. Contractul de studiu
Dacă ești boboc la una din facultățile UBB probabil deja ai primit un mail, dacă nu ai primit nu-i așa bai. Academicinfo e locul unde trebuie să-ți completezi contractul de studiu, iar în partea dreaptă scrie cum trebuie să te loghezi. Contractul trebuie completat pe amândouă semestrele și trebuie downloadat până în data de 29 septembrie, apoi trebuie dus la secretariatul facultății între 1 și 10 octombrie.
8. Have fun!
Studenția e o perioadă faină, profită responsabil de ea.
Academicinfo… m-am chinuit un pic până m-am dat seama cum să șterg 5 din cele 6 limbi străine obligatorii =))
Mulțumim de sfaturi, o să fie utile! 🙂
Academic a fost pain in the ass si pentru mine in anul I. Chiar azi ma gandeam ca ar prinde bine in tutorial 😀
Mai ai putin si incepi, esti pregatita? :*
Cel puțin așa cred :)) ‘om vedea când ajung la Cluj cât de pregătită sunt. :*
[…] ne-am rătăcit – pentru mine e tradiție: asta am pățit și-n prima zi de liceu și de facultate, de ce ar fi la master […]